GMO i czekolada…

 

Uczennice Zespołu Szkół Zawodowych w Sokółce  z klas II TFI (Ewa Narel, Angelika Tober, Joanna Bartulewicz, Wioleta Mozelewska) oraz I TFI (Klaudia Łysik) oraz nasz fotograf – Adrian Borkowski (I TFI) wzięli udział w zajęciach organizowanych przez Wyższą Szkołą Medyczną w Białymstoku. Podczas wykładu uczniowie dowiedzieli się, że GMO to nie tylko zagrożenia, ale także korzyści płynące z wykorzystania takich produktów. Niestety nie ma odpowiedniej ilości badań, w jaki sposób oddziałują one na organizm człowieka. A miłośnicy czekolady za każdym razem kiedy sięgają po jej kawałek, spożywają także GMO, ponieważ lecytyna sojowa wykorzystywana przy jej produkcji pochodzą od soi zmodyfikowanej genetycznie.

Po wykładzie odbyły się warsztaty, w których można było stworzyć własne mydło, wykorzystując do tego zarówno barwniki, aromaty, jak i zioła. Zajęcia nie dość, że przyjemne, to i pożyteczne, bo uczniowie mieli także możliwość zbadania pH różnych substancji.

image_printDrukuj