Uczennice ZSR w Sokółce bezkonkurencyjne- wygrały wojewódzki konkurs „Gotuj z klasą”

Wczoraj tj. 5 marca 2018 roku odbył się finał wojewódzkiego konkursu kulinarnego „Gotuj z klasą”.

Dwanaście zespołów ze szkół rolniczych o profilu gastronomicznym stanęło w szranki kulinarne. Konkurs polegał na przygotowaniu trzech potraw, które wywodzą się z dziedzictwa kulinarnego regionu, przepisów rodzinnych i lokalnych, a przede wszystkim bazują na  tradycyjnych produktach podlaskich.

Naszą szkołę reprezentowały uczennice Angelika Gut oraz Natalia Kozłowska, które okazały się bezkonkurencyjne.

Dziewczyny zajęły I miejsce !!!!

Nagroda główna to staż w restauracji Karola Okrasy „Platter by Okrasa” w Hotelu InterContinental w Warszawie oraz nagrody rzeczowe ufundowane m.in.: przez Marszałka Województwa Podlaskiego.

Przewodniczącym jury był Karol Okrasa, jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce. W obradach jury uczestniczyli również m.in.: Stefan Krajewski, Arleta Żynel, Andrzej Lechowski, Renata Reda oraz Magdalena Gendźwiłł.

Organizatorem konkursu był Marszałek Województwa Podlaskiego przy współudziale Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP. Za przygotowanie do konkursu i opiekę serdecznie gratulujemy nauczycielom przedmiotów gastronomicznych: pani Sylwii Czaban, pani Dorocie Gudalewskiej, panu Andrzejowi Szeremecie oraz innym zaangażowanym

(fot. T. Otoka).

image_printDrukuj