Konkurs gastronomiczny – „Gotuj z klasą”

12 stycznia 2018 roku o godzinie 11:00 w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Rolniczych odbył się szkolny etap konkursu „Gotuj z klasą” współorganizowany z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podlaskiego. Koordynatorem konkursu jest Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP. W konkursie wzięły udział trzy dwuosobowe zespoły. Ich pracy i zmaganiom przyglądała się Szkolna Komisja Konkursowa w składzie: Przewodniczący – pan Dyrektor Marek Andrzejewski, pani Dorota Gudalewska oraz Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich – pani Iwona Krzyżanowska.

W eliminacjach biorące udział w rywalizacji zespoły miały za zadanie przygotować menu konkursowe składające się z trzech dań: zupy lub przystawki, dania głównego i deseru. Dania te przygotowane musiały być z wykorzystaniem produktów związanych z regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych. Członkowie Komisji oceniali dania pod trzema względami: walory smakowe, wygląd potrawy oraz pod kątem związku dania i wykorzystanych półproduktów z naszym regionem i tradycjami.

W konkursie „Gotuj z klasą” zwyciężyły Angelika Gut i Natalia Kozłowska z klasy II technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce. Tym samym zakwalifikowały się do kolejnego etapu. Nagrody wręczył Marszałek Województwa Podlaskiego – pan Stefan Krajewski.

Finał wojewódzki odbędzie się w marcu tego roku. Kapituła Wojewódzka podczas konkursu w finale przyzna I nagrodę zespołowi, który odbędzie staż/praktykę w restauracji prowadzonej przez kucharza uznanego w środowisku gastronomicznym.

W etapie wojewódzkim uczniowie prezentować będą dania, które przygotowali na etapie szkolnym. Gratulujemy zwycięzcom i życzymy dalszych sukcesów w konkursie.

Zespół Szkół Rolniczych w Sokółce