Za nami jest już trzecia edycja konkursu kulinarnego Smaki Górnej Biebrzy „Podejdź no do rzeki”.Tegoroczne zmagania odbyły się w świetlicy wiejskiej w Kamiennej Starej. Zawodnicy mogli startować w jednej lub trzech kategoriach.
Miałam przyjemność uczestniczyć w konkursie w tamtym roku. Jestem pod ogromnym wrażeniem tych wszystkich potraw. Są smaczne, wyszukane, stoiska są pięknie przystrojone… – mówiła Halina Raducha, członek jury.
Trudno się z tym nie zgodzić. Uczestnicy nie tylko zaskoczyli oceniających smakiem, ale również pomysłowością. Na stole znalazł się nawet jeż (nie mięsny, ale owocowy). By dostać się do ucieranego marcinka przygotowanego przez harcerzy trzeba było ominąć opancerzonego strażnika słodkich wód. Na stołach znalazła się dziczyzna, słonina, paprykarz, faszerowane jajka, ryby, wędliny, pierogi, domowe wypieki, kompot z pigwy… Można wymieniać w nieskończoność! Żal tylko, że żadne słowa nie oddadzą smaku wszystkich wspaniałych potraw. W spotkaniu brali udział między innymi członkowie Zarządu Powiatu Sokólskiego – wicestarosta Jerzy Białomyzy oraz członek zarządu Alicja Rysiejko i dyrektor Zespołu Szkół im. gen. Nikodema Sulika w Dąbrowie Białostockiej.
W jury zasiadł Członek Zarządu Powiatu Sokólskiego Alicja Rysiejko, dyrektor MGOK Maciej Sulik, Andrzej Grygoruk – Dyrektor Biebrzańskiego Parku Narodowego oraz prezes Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego pani Halina Raducha.
Wyniki:
Gmina Dąbrowa Białostocka
Kamienna Stara – I miejsce w kategorii Przekąska za pierogi francuskie z kurczakiem i warzywami
Reszkowce- wyróżnienie za tort owocowy motyl
Gmina Nowy Dwór
Harcerze Złote Lwy – wyróżnienie za ucieranego marcinka
GminaLipsk
Siółko – I miejsce w kategorii Danie Rybne za karpia na ciepło
Gmina Sztabin
Jastrzębna Druga – I miejsce w kategorii Deser za ciasto metrowiec
Nagrody zostały ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Sokółce.
Wydział Rozwoju i Promocji
Piotr Białomyzy